Ανδρογενετική Αλωπεκία ή φαλάκρα. Βασικές γνώσεις
9 Μαΐου, 2019Μολυσματικό Κηρίο
18 Ιουλίου, 2019Τι είναι τα δερματικά θηλώματα;
Τα δερματικά θηλώματα ή ακροχορδώνες είναι κοινά καλοήθη μικρά δερματικά ογκίδια. Τα βλέπουμε στην επιφάνεια του δέρματος . Η ευρέως διαδεδομένη ονομασία τους είναι «κρεατοελιές». Έχουν σχήμα θολωτό ή πολυποειδές. Έχουν ένα μίσχο που κρατά την κυρίως βλάβη με την επιφάνεια του δέρματος. Είναι επιφανειακές βλάβες. Συνήθως είναι στο χρώμα του δέρματος ή και πιο σκούρα. Είναι σπανιότερα στην παιδική ηλικία και κάνουν την εμφάνιση τους προοδευτικά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Τα βρίσκουμε σε άνδρες και γυναίκες. Τα δερματικά θηλώματα είναι μέλη της μεγάλης οικογένειας των hpv βλαβών, χωρίς όμως να έχουν τη μεταδοτικότητα άλλων υποτύπων (όπως π.χ. μυρμηκιές ή κονδυλώματα)
Που εμφανίζονται τα δερματικά θηλώματα;
Τα βλέπουμε κυρίως σε θέσεις τριβής του δέρματος με το δέρμα, όπως δερματικές πτυχές ή του δέρματος με αντικείμενα (γιακάδες, αλυσίδες κ.τ.λ.). Οι κυριότερες θέσεις εμφάνισης είναι ο λαιμός, οι μασχάλες, οι μηρογεννητικές πτυχές, οι περιοχές κάτω από το στήθος. Ωστόσο μπορούν να επεκταθούν και σε ελεύθερες επιφάνειες του σώματος.
Είναι τα δερματικά θηλώματα επικίνδυνα;
Όχι. Είναι καλοηθέστατες δερματικές βλάβες. Έχουν μηδενική πιθανότητα εξαλλαγής σε κάτι κακό. Ωστόσο δημιουργούν αισθητικά αλλά και πρακτικά προβλήματα λόγω τριβής και τραυματισμών.
Ποιοι άλλοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνιση θηλωμάτων;
Την εμφάνιση θηλωμάτων την ευνοούν μια σειρά συνθηκών όπως:
η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία,
το μεγάλο σωματικό βάρος,
η αύξηση τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης,
οι διαταραχές αντοχής στην ινσουλίνη κι ο σακχαρώδης διαβήτης,
η εγκυμοσύνη,
η εμμηνόπαυση,
η τριβή με ρούχα, κοσμήματα και γιακάδες
Ποια η σχέση των δερματικών θηλωμάτων με τις μυρμηκιές;
Τα θηλώματα μερικές φορές μοιάζουν με μυρμηκιές ωστόσο στην ουσία διαφέρουν. Η μυρμηκιά είναι μεταδοτική ίωση. Την προκαλεί μια σειρά υποτύπων της οικογένειας των Ιών των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων ( HPV). Τα θηλώματα δεν είναι μεταδοτικά. Ωστόσο εχουμέ βρει ιικούς υπότυπους HPV 6 κι 11 σε πολύ μεγάλο ποσοστό στους ακροχόρδωνες. Ίσως επομένως να υπάρχει κάποια συμμετοχή των HPV ιών στο μηχανισμό δημιουργίας των ακροχορδώνων.
Πως θεραπεύουμε τα δερματικά θηλώματα;
Η θεραπεία τους είναι η αφαίρεση των βλαβών με καυτηριασμό (διαθερμοπηξία, laser CO2) ή shaving χειρουργική αφαίρεση (αποκοπή) του μίσχου τους. Ταω αφαιρούμε με εφαρμογή τοπικής αναισθησίας σε ενέσιμη μορφή ή μορφή κρέμας. Συνήθως δεν κάνουμε ιστολογική εξέταση των βλαβών. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο.
Πρέπει να πούμε πως η προδιάθεση να βγάζει κάποιος θηλώματα δεν αλλάζει με την αφαίρεση των βλαβών. Συνεπώς στο μέλλον πιθανότατα να ξαναβγούν. Αλλά δεν θα είναι τα ίδια με αυτά που καυτηριάσαμε. Και οι νέες βλάβες θέλουν την ίδια αντιμετώπιση.