Αποτρίχωση με laser Αλεξανδρίτη

αποτρίχωση, laser Αλεξανδρίτη, kazakos dermatologist, kazakos dermatologos, καλοσ δερματολογοσ αθηνα, καζακοσ δερματολογοσ dermalab, καζακοσ δερματολογοσ, δερματολογοσ κολωνακι, δερματολογοσ συνταγμα, Δερματολογικο κεντρο κολωνακι, οι καλυτεροι δερματολογοι στην αθηνα, καζακος χαρης, δερματολογοσ μετροπολιταν,

Αποτρίχωση με laser Αλεξανδρίτη

Τι είναι η αποτρίχωση με laser Αλεξανδρίτη;

Η αποτρίχωση με laser Αλεξανδρίτη είναι η πλέον σύγχρονη και ασφαλής μέθοδος αποτρίχωσης. Αποτελεί τη θεραπεία που προτιμάται από τους περισσότερους δερματολόγους παγκοσμίως για την απομάκρυνση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας σε πρόσωπο και σώμα. Χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των laser τα τελευταία χρόνια η αποτρίχωση έχει γίνει μια ασφαλής και αποτελεσματική διαδικασία.

Οι δερματολόγοι με τη βοήθεια του laser θεραπεύουν την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στα περισσότερα μέρη του σώματος όπως στο πρόσωπο, ιδιαίτερα στο άνω χείλος και στο πιγούνι, στο λαιμό, στη πλάτη, στο στέρνο, στην περιοχή του μπικίνι, στα χέρια και στα πόδια. Αυτό γίνεται όχι μόνο για λόγους αισθητικής αλλά κυρίως για λόγους υγείας. Η αποτρίχωση με laser απαλλάσσει από μολύνσεις και θυλακίτιδες, ακνεϊκού τύπου εξανθήματα σε πρόσωπο και σώμα καθώς από ανεπιθύμητη τριχοφυΐα λόγω ορμονικών διαταραχών. Επίσης βοηθάει στην αντιμετώπιση καταστάσεων όπως η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα, η κύστη κόκκυγα και οι συχνές  δοθιηνώσεις σε μασχάλες και  μπικίνι λόγω ξυρίσματος.

Η αποτρίχωση με laser απαιτεί ένα αριθμό επισκέψεων στο ιατρείο για θεραπεία. Ο αριθμός αυτός ποικίλει ανάλογα με την υπό θεραπεία περιοχή. Μετά από κάθε θεραπεία ο ασθενής παρατηρεί ολοένα και πιο αραιές και αδυνατισμένες τρίχες. Στο τέλος οι περισσότεροι ασθενείς είναι  απαλλαγμένοι από την ανεπιθύμητη τριχοφυία για πολλούς μήνες ή χρόνια.

Πώς λειτουργεί η αποτρίχωση με laser Αλεξανδρίτη;

Η βασική αρχή της θεραπείας είναι η εξάχνωση της τρίχας με τη μέθοδο της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, δηλαδή της καταστροφής της τρίχας χωρίς να πειραχτεί καθόλου το γύρω δέρμα. Ο στόχος είναι η καταστροφή του σώματος της τρίχας και κυρίως των κυττάρων που αποτελούν τη ‘’ρίζα’’ της. Το αποτέλεσμα είναι η τρίχα σε κάθε νέο κύκλο ανάπτυξης να είναι ολοένα πιο αδύναμη μέχρι την πλήρη εξαφάνισή της. Σε κάθε συνεδρία ο ασθενής βλέπει μια βελτίωση μεταξύ 10 και 25% στην πυκνότητα και την ποιότητα της τρίχας.

Καθώς οι τρίχες έχουν κύκλους ανάπτυξης και ζωής απαιτείται  περιοδική επανάληψη των συνεδριών ανά τακτά χρονικά διαστήματα που καθορίζονται από τον θεράποντα δερματολόγο. Συνήθως απαιτούνται επισκέψεις ανά 4 με 6 εβδομάδες.

Ο τελικός στόχος της θεραπείας είναι είτε η πλήρης αποτρίχωση μιας περιοχής είτε η ελάττωση της τριχοφυίας σε τέτοιο βαθμό ώστε να απαιτούνται πολύ αραιές επισκέψεις για τη συντήρηση ενός αποδεκτού αποτελέσματος.

Υπάρχουν περιοχές όπως οι μασχάλες, το μπικίνι και οι γάμπες που επιτυγχάνεται αποτρίχωση της τάξης άνω του 95% μετά τις 6-8 συνεδρίες. Για  άλλες περιοχές του σώματος όπως μηροί και χέρια απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός επισκέψεων.

Σε τι διαφέρει από τις άλλες συμβατικές μεθόδους αποτρίχωσης;

H αποτρίχωση με laser εκμεταλλεύεται την πρόοδο της τεχνολογίας για να προσφέρει κάτι που οι παραδοσιακές μέθοδοι αποτρίχωσης όπως το ξύρισμα και το ‘’κερί’’ δεν μπορούν: οριστική αποτρίχωση. Στην ουσία οι άλλες μέθοδοι όχι μόνο δεν επηρεάζουν την ποσότητα και ποιότητα των τριχών αλλά έχουν πολλές και συχνές παρενέργειες όπως το ‘’αγρίεμα της τρίχας’’, θυλακίτιδες , ακμή, μόνιμες δυσχρωμίες και πανάδες.

Ποια η διαφορά μεταξύ  laser  Αλεξανδρίτη και IPL;

Η αποτρίχωση με IPL αποτελεί παλαιότερη μέθοδο που χρησιμοποιεί ορατό φως για την επίτευξη φωτοθερμόλυσης της τρίχας. Οι δερματολόγοι πλέον την έχουν εγκαταλείψει σαν μέθοδο αποτρίχωσης λόγω της μειωμένης αποτελεσματικότητάς της και του αυξημένου κινδύνου παρενεργειών όπως εγκαυμάτων, δυσχρωμιών κτλ. Σήμερα χρησιμοποιείται κατά κόρον σε ινστιτούτα αισθητικής ως μέθοδος αποτρίχωσης. Αντίθετα η αποτρίχωση με laser ως νεότερη μέθοδος είναι ασύγκριτα πιο ασφαλής και αποτελεσματική.

Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει η θεραπεία;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία. Ουσιαστικά ο δερματολόγος αποφασίζει ανάλογα με το κλινικό πρόβλημα και τον επιθυμητό στόχο (μείωση τριχοφυΐας ή οριστική αποτρίχωση ) το πότε θα ξεκινήσει κάποιος θεραπεία. Τα αποτελέσματα των συνεδριών είναι καλύτερα όσο ο ασθενής απομακρύνεται από την περίοδο της εφηβείας και της ‘’επανάστασης των ορμονών’’.

Υπάρχουν αντενδείξεις για τη θεραπεία;

Όχι.

Απλά ουσιαστικά η θεραπεία είναι κατάλληλη για τους ανοιχτόχρωμους τύπους δέρματος και συνεπώς ασθενείς με σκούρο φωτότυπο δεν είναι καλοί υποψήφιοι για αποτρίχωση με  λέιζερ Αλεξανδρίτη. Επίσης η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική για την μαύρη και σκούρα καστανή τρίχα και λιγότερο για την ανοικτή καστανή και ξανθή τρίχα. Η άσπρη τρίχα δεν ανταποκρίνεται στην αποτρίχωση με λέιζερ Αλεξανδρίτη.

Υπάρχουν παρενέργειες από την αποτρίχωση με laser Αλεξανδρίτη ;

Οι κυριότερες παρενέργειες είναι ήπιες και έχουν παροδικό χαρακτήρα.

Η θεραπεία χαρακτηρίζεται από ήπιο πόνο σαν τσίμπημα κατά τη διάρκεια της βολής στην συγκεκριμένη περιοχή. Το αίσθημα γενικά είναι καλά ανεκτό. Υπάρχει και η δυνατότητα εφαρμογής τοπικής αναισθητικής κρέμας μία ώρα πριν τη συνεδρία ώστε το άλγος να μη γίνεται αντιληπτό.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας και λίγο μετά ο ασθενής μπορεί να δει  οίδημα και ερυθρότητα στην υπό θεραπεία περιοχή. Αυτά υποχωρούν προοδευτικά και σε μεγάλο βαθμό αποτελούν και δείκτες αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

Μετά την εφαρμογή μπορεί να εμφανιστούν υποτροπές απλού έρπητα ή αναζωπυρώσεις λεύκης ή ψωρίασης. Είναι σημαντικό ο ασθενής υπό την καθοδήγηση του δερματολόγου να λαμβάνει τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή τους.

Άλλες σπανιότερες παρενέργειες είναι εμφάνιση φυσαλίδων, πορφυρικού εξανθήματος, υπερχρωμικών ή υποχρωμικών περιοχών. Οι δυσχρωμίες γενικά υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι σε κάποιο βαθμό μόνιμες. Για αυτό το λόγο έχει μεγάλη σημασία η θεραπεία να εκτελείται από το δερματολόγο ή τον εξειδικευμένο χειριστή.

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε τα κορυφαία μηχανήματα αποτρίχωσης 755nm long-pulse Alexandrite laser της Candela™.