Δερματίτιδα ή έκζεμα εκ στάσης.

δερματίτιδα, πρήξιμο στα πόδια, έκζεμα, δέρμα, φλεβικη ανεπαρκεια, kazakos dermatologist, kazakos dermatologos, καλοσ δερματολογοσ αθηνα, καζακοσ δερματολογοσ dermalab, καζακοσ δερματολογοσ, δερματολογοσ κολωνακι, δερματολογοσ συνταγμα, Δερματολογικο κεντρο κολωνακι, οι καλυτεροι δερματολογοι στην αθηνα, καζακος χαρης, δερματολογοσ μετροπολιταν,

Δερματίτιδα ή έκζεμα εκ στάσης.

 

 

-Τί είναι η δερματίτιδα ή έκζεμα εκ στάσης;

 

Η δερματίτιδα ή έκζεμα εκ στάσης εμφανίζεται συνήθως και στα δύο πόδια ανθρώπων που έχουν κακή κυκλοφορία στα κάτω άκρα. Εντοπίζεται κατά κανόνα στις κνήμες και στους άκρους πόδες. Συνήθως συνυπάρχει με πρήξιμο στα πόδια, κυρίως γύρω από την περιοχή των αστραγάλων. Ανάλογα με τη σοβαρότητα χαρακτηρίζεται από κοκκινίλα, έντονη φαγούρα ή κάψιμο, πόνο, ξεφλούδισμα, σκασίματα και δυσχρωμίες. Μπορεί να έχει ήπια εικόνα ή πολύ βαριά και βασανιστική μορφή. Έχει άμεση σχέση με την επιπολής φλεβικη ανεπαρκεια.

 

-Που οφείλεται η δερματίτιδα ή το έκζεμα εκ στάσης;

 

Ο βασικός μηχανισμός πρόκλησης είναι από την επιπολής φλεβικη ανεπαρκεια. Το δαιδαλώδες δίκτυο των φλεβών που βρίσκεται κάτω από το δέρμα μοιάζει με σύστημα καναλιών που ελέγχεται από «πόρτες», δηλαδή βαλβίδες. Αυτές οι βαλβίδες είναι ιδιαίτερα ευπαθείς και μπορούν να «χαλάσουν» εύκολα. Το αίμα λιμνάζει μέσα τα «κανάλια» που φουσκώνουν (ευρυαγγείες, φλεβικοί κιρσοί). Το «μποτιλιάρισμα» στην κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή έχει σαν αποτέλεσμα να συσσωρεύονται υγρά σε τρίτους χώρους. Αυτό με γυμνό μάτι φαίνεται σαν πρήξιμο που με την άσκηση πίεσης αφήνει εντύπωμα στο δέρμα (ζυμώδες οίδημα).

Φυσικά δε σημαίνει ότι όποιος έχει φλεβικη ανεπαρκεια εμφανίζει δερματίτιδα εκ στάσης. Η δερματίτιδα εκ στάσης εμφανίζεται λόγω μιας σειράς παραγόντων που μπορεί και να συνυπάρχουν:

1)ορθοστασία,

2)καθιστική εργασία για πολλές ώρες, απουσία σωματικής άσκησης,

3)δυσκολίες στη βάδιση,

4)ακατάλληλα υποδήματα και κάλτσες,

5)παχυσαρκία,

6)προδιάθεση για ατοπική δερματίτιδα,

7)καρδιακή ανεπάρκεια,

8)νεφρική ανεπάρκεια,

9)διαταραχές θυρεοειδή,

10)εγκυμοσύνη,

11)χειρουργεία στην περιοχή των ποδιών που έχουν προηγηθεί,

12)τραυματισμοί ή σοβαρά κατάγματα,

13)φάρμακα που προκαλούν πρήξιμο στα πόδια,

14)η αναπόφευκτη «ευθραυστότητα» του δέρματος όσο μεγαλώνουμε (δερματοπόρωση).

 

-Ποια είναι τα συμπτώματα της δερματίτιδας εκ στάσης;

 

Στην ήπια μορφή της η δερματίτιδα εκ στάσης χαρακτηρίζεται από ήπια κοκκινίλα, ξηρότητα, ξεφλούδισμα με φαγούρα συνήθως και στις δύο κνήμες. Όλα αυτά υπάρχουν μαζί με πρήξιμο των ποδιών. Όσο επιδεινώνεται η δερματίτιδα βλέπουμε ρωγμές στο δέρμα με εξίδρωμα να τρέχει συχνά από αυτές. Η φαγούρα γίνεται έντονη και βασανιστική. Παχιές πλάκες με λέπι, δυσχρωμίες, έλκη κάνουν την εμφάνισή τους. Το δέρμα πλέον είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε επαφή με άλλα υλικά και υφάσματα. Μικρόβια διεισδύουν μέσα από τα σκασίματα και προκαλούν μολύνσεις (ερυσίπελας, κυτταρίτιδα, μυκητιάσεις).

 

-Πως αντιμετωπίζεται η δερματίτιδα εκ στάσης;

 

Η αντιμετώπιση έχει δύο σκέλη: Την θεραπεία της δερματίτιδας και την αντιμετώπιση των παραγόντων που την προκαλούν.

 

-Πως θεραπεύεται η δερματίτιδα ή το έκζεμα εκ στάσης;

 

Η δερματίτιδα εκ στάσης χρειάζεται φροντίδα με τοπική αγωγή, η φύση και η διάρκεια της οποίας καθορίζεται από το δερματολόγο. Η βάση της είναι η βαριά ενυδάτωση του δέρματος με κατάλληλα προϊόντα. Ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης χορηγούνται τοπικές κορτικοειδείς ή αντιβιοτικές κρέμες. Εάν υπάρχουν σκασίματα ή έλκη δίνονται οδηγίες περιποίησης και αγωγή επούλωσης. Οι δυσχρωμίες μπορεί να υποχωρήσουν μόνες τους ή να απαιτήσουν δερματολογική παρέμβαση.

Η δερματίτιδα εκ στάσης είναι μια κατάσταση με συχνές υποτροπές, ειδικά εάν οφείλεται σε χρόνια κατάσταση. Ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι για να πετύχει μακρές περιόδους ύφεσης, πρέπει να φροντίζει συνεχώς τα πόδια του.

 

Ποιες οι οδηγίες για τους ασθενείς με δερματίτιδα ή έκζεμα εκ στάσης; 

 

Οι παρακάτω οδηγίες βοηθούν τόσο κατά τη διάρκεια της θεραπείας της δερματίτιδας εκ στάσης, όσο και κατά τη φάση συντήρησης:

1)Σηκώνουμε τα πόδια ψηλά, λίγο πάνω από το επίπεδο της καρδιάς. Μπορούμε να τα στηρίζουμε με μαξιλάρια κάτω από τις κνήμες. Το επιθυμητό για να μειωθεί το πρήξιμο στα πόδια είναι για 10-15 λεπτά ανά 2-3 ώρες. Εναλλακτικά, κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης.

2)Κάνουμε διαλείμματα με σύντομο περπάτημα κατά την πολύωρη καθιστική εργασία ή ορθοστασία.

3)Ασκούμαστε συστηματικά όσο το επιτρέπει η γενική μας κατάσταση. Ακόμη και η βάδιση θεωρείται άσκηση. Η κολύμβηση είναι ιδεώδης.

4)Χρησιμοποιούμε κατάλληλα προϊόντα ενυδάτωσης στην περιοχή των ποδιών. Τα προϊόντα ενυδάτωσης φροντίζουν τη διατήρηση της ακεραιότητας του δερματικού φραγμού και λειτουργούν προληπτικά στην επανεμφάνιση της δερματίτιδας. Συνήθως έχουν τη μορφή γαλακτώματος ή αλοιφής και δεν έχουν άρωμα. Ο δερματολόγος μπορεί να καθοδηγήσει στην επιλογή του κατάλληλου προϊόντος.

5)Αποφεύγουμε τη χρήση σφουγγαριού κατά το μπάνιο. Αποφεύγουμε τη χρήση βαριών κι ερεθιστικών σαπουνιών. Στεγνώνουμε καλά τα πόδια στην περιοχή ανάμεσα στα δάκτυλα. Ενυδατώνουμε τα πόδια όσο είναι ακόμη νοτισμένα από το μπάνιο.

6)Φοράμε βαμβακερές κάλτσες με χαλαρό λάστιχο και μήκος ψηλά προς το γόνατο, για να μην επιδεινώνουμε το πρήξιμο στα πόδια.

7)Αποφεύγουμε τα συνθετικά και μάλλινα ρούχα στην πάσχουσα περιοχή

8)Τα ρούχα πλένονται κατά προτίμηση με υποαλλεργικό απορρυπαντικό και χωρίς μαλακτικό.

9)Προτιμούμε την περιποίηση του ποδιού και των νυχιών από ποδολόγο.

10)Χρησιμοποιούμε ειδικές κάλτσες για τη φλεβικη ανεπαρκεια και την ορθοστασία. Συμβουλευόμαστε τον αγγειολόγο μας.

11)Αναζητούμε δερματολογική συμβουλή πάντοτε στην περίπτωση εμφάνισης επίμονης δερματίτιδας με έντονα συμπτώματα.