Βιολογικοί παράγοντες στην ψωρίαση: νέες δυνατότητες
22 Σεπτεμβρίου, 2024Είναι δυνατό να έχουμε εξατομικευμένη προσέγγιση σε δερματολογικά προβλήματα με τη βοήθεια γενετικού ελέγχου; Πλέον ναι!
Η σύγχρονη δερματολογία προσφέρει ολοένα και περισσότερες εξατομικευμένες λύσεις, χάρη στην πρόοδο της γενετικής επιστήμης. Ένας από τους πλέον καινοτόμους τρόπους προσέγγισης ιατρικών προβλημάτων (όπως π.χ. η ακμή, τριχόπτωση) καθώς και της αντιγήρανσης είναι ο γενετικός έλεγχος. που επιτρέπει στον ιατρό να κατανοήσει τις ιδιαίτερες βιολογικές ανάγκες του κάθε ασθενή.
Τι είναι ο γενετικός έλεγχος;
Ο γενετικός έλεγχος αφορά τη μελέτη του DNA για την κατανόηση των ατομικών μας προδιαθέσεων σε διάφορα δερματικά προβλήματα. Η διαδικασία είναι απλή και μη επεμβατική: χρησιμοποιώντας δείγμα σάλιου (επίχρισμα) από τον εσωτερικό βλεννογόνο του στόματος, οι ειδικοί αναλύουν τα γονίδια του ατόμου σε εξειδικευμένα εργαστήρια. Τα αποτελέσματα τα παραλαμβάνουμε μετά από κάποιες μέρες.
Τί μας δείχνει ο έλεγχος;
Στην ουσία μας αναλύουν με βάση το γενετικό προφίλ
1)τον τύπο του προβλήματος
2)ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την συγκεκριμένη περίπτωση
Με αυτό τον τρόπο η προσέγγιση στο νόσημα είναι εντελώς εξατομικευμένη. Έτσι π.χ. ο/η ασθενής με απώλεια μαλλιών γλιτώνει τη διαδικασία της δοκιμής θεραπειών χωρίς καλό αποτέλεσμα και ξεκινάει κατευθείαν με τη θεραπεία που θα δουλέψει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο! Επίσης αυτό σημαίνει και εξοικονόμηση χρημάτων σε βάθος χρόνου.
Για ποια νοσήματα κάνουμε γενετικό έλεγχο;
Παλιότερα κι ακόμη και τώρα ο έλεγχος ήταν μόνο για σπάνια νοσήματα και σύνδρομα γενετικής προέλευσης και κληρονομικά νοσήματα. Το ενδιαφέρον είναι πως πλέον χάρη στην εξέλιξη της έρευνας υπάρχει και δυνατότητα ελέγχου σε πιο κοινά και συχνά νοσήματα. Τέτοια νοσήματα είναι η ακμή και η ανδρογενετική αλωπεκία. Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας το κόστος αυτών των εξετάσεων πλέον είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με παλιότερα. Ο έλεγχος αυτός είναι προσιτός στον καθένα. Στο μέλλον αναμένουμε τα γενετικά τεστ να γίνουν μέρος της καθημερινής ιατρικής πράξης και στη δερματολογία.
Από ποια ηλικία ξεκινά ο γενετικός έλεγχος;
Αυτό εξαρτάται από το πρόβλημα. Για διερεύνηση γενετικών συνδρόμων δεν υπάρχει ηλικιακό όριο.
Ωστόσο για προβλήματα όπως η ακμή ή η ανδρογενετική αλωπεκία γενετικός έλεγχος έχει νόημα να γίνει σε άτομα από την εφηβεία και έπειτα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι πιο χρήσιμα σε ενήλικες, καθώς οι ανάγκες του δέρματος και του οργανισμού είναι πιο σταθερές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εφαρμοστεί και σε εφήβους, ιδιαίτερα για προβλήματα όπως η ακμή ή η τριχόπτωση, όπου υπάρχει έντονη ορμονική επιβάρυνση.