Χημικό Peeling: Τι είναι, τι θεραπεύουμε;
24 Ιουλίου, 2017Ραδιοσυχνότητες RF
25 Ιουλίου, 2017Τι είναι η μεσοθεραπεία;
Η μεσοθεραπεία είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής ενέσιμη θεραπεία στη δερματολογία. Την εφαρμόζουμε εδώ και χρόνια και προσφέρει λύσεις σε μια σειρά προβλημάτων. Για τη μεσοθεραπεία χρησιμοποιούμε κατάλληλα διαλύματα με ειδική σύνθεση ανάλογα την περίπτωση. Η βασική φιλοσοφία της θεραπείας είναι η χορήγηση με ένεση ειδικών διαλυμάτων στο επιθυμητό βάθος. Τα διαλύματα αυτά έχουν έγκριση για ενέσιμη χορήγηση και είναι κατά κανόνα ασφαλή. Υπάρχουν και διαλύματα μόνο για εξωτερική χρήση.
Τι θεραπεύουμε με τη μεσοθεραπεία;
Στη δερματολογία χρησιμοποιούμε τη μεσοθεραπεία για:
- Ενυδάτωση προσώπου
- Θεραπεία πολύ λεπτών γραμμών έκφρασης
- Θεραπεία για κυτταρίτιδα σώματος
- Σύσφιξη- λιποδιάλυση
Τα πρωτόκολλα των θεραπειών απαιτούν μια σειρά συνεδριών. Τα μεσοδιαστήματα των συνεδριών τα καθορίζει ο γιατρός. Μετά την ολοκλήρωση της σειράς κάνουμε αραιές θεραπείες συντήρησης.
Πώς κάνουμε την μεσοθεραπεία;
Ο δερματολόγος κάνει τη μεσοθεραπεία με δύο τρόπους: ενέσιμη ή με εξωτερική χρήση μετά από άλλες θεραπείες (κυρίως για ενυδάτωση προσώπου ή σύσφιξη). Η ενέσιμη μεσοθεραπεία είναι εύκολη. Εφαρμόζουμε τοπική αναισθητική κρέμα στην περιοχή για μια ώρα πριν τη θεραπεία. Στη συνέχεια, ο δερματολόγος εγχέει το διάλυμα με πολλά μικρά τσιμπήματα στο σημείο. Μετά κάνουμε ήπια μάλαξη. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει αμέσως μετά τη θεραπεία στις δραστηριότητές του. Η μόνη παρενέργεια που βλέπουμε είναι κάποιες μικρές μελανιές και ήπιες εκχυμώσεις στην περιοχή των τσιμπημάτων. Αυτές τις καλύπτουμε εύκολα με make-up. Η μεσοθεραπεία βρίσκει εφαρμογή και συμπληρωματικά μετά από θεραπείες όπως fractional laser και microneedling.
Υπάρχουν αντενδείξεις για τη μεσοθεραπεία; Υπάρχουν ακατάλληλα υλικά;
Αντένδειξη είναι η ύπαρξη γνωστού ιστορικού αλλεργιών σε πρωτεΐνη, σόγια, καφέ ή σε κάποια από τα συστατικά του διαλύματος. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην αγορά κυκλοφορούν χαμηλού κόστους υλικά χωρίς ο κατασκευαστής να συνιστά ενέσιμη εφαρμογή παρά μόνο εξωτερική χρήση. Αυτά τα υλικά είναι επικίνδυνα για πρόκληση αλλεργιών σε περίπτωση ενέσιμης χορήγησης. Δυστυχώς, η χρήση τους είναι ευρέως διαδεδομένη ακόμα και από μη γιατρούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της θεραπείας. Φυσικά, ο γιατρός δεν πρέπει να χρησιμοποιεί ακατάλληλα υλικά και ο ασθενής πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να ζητά την πιστοποίηση του υλικού.
Τι πρέπει να γνωρίζω για τη μεσοθεραπεία σώματος;
Η μεσοθεραπεία σωματος στοχεύει στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η κυτταρίτιδα, η χαλάρωση, το τοπικό πάχος και ανάλογα με το πρόβλημα χρησιμοποιούμε ουσίες για σύσφιξη ή λιποδιάλυση. Ο γιατρός εφαρμόζει τη μεσοθεραπεία σώματος σε μεγαλύτερο βάθος στις λιπώδεις περιοχές κάτω από το δέρμα. Κατά την εφαρμογή ίσως υπάρξει ήπια ενόχληση, την οποία περιορίζουμε με τη χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας ή πάγου. Μόνη παρενέργεια η πιθανότητα εμφάνισης μελανιών στις περιοχές των τσιμπημάτων. Μετά τη θεραπεία δεν απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Το αποτέλεσμα χρειάζεται μερικές ημέρες για να εμφανιστεί. Κατά κανόνα η μεσοθεραπεία σώματος είναι μέρος ενός συνδυαστικού θεραπευτικού πλάνου συνολικής αντιμετώπισης του προβλήματος (πχ. κυτταρίτιδα). Για αυτόν τον λόγο την εφαρμόζουμε μαζί με lipomassage, κρυολιπόλυση και ραδιοσυχνότητες.
Τι είναι το μεσομπότοξ;
Το μεσομπότοξ είναι μια μεσοθεραπεία όπου ο δερματολόγος εμπλουτίζει το μεσοθεραπευτικό διάλυμα με λίγες μονάδες βοτουλινικής πρωτεΐνης. Μιλάμε δηλαδή για μια συνδυαστική θεραπεία την οποία κάνουμε όπως κι τη κλασική μεσοθεραπεία. Η δράση της βοτουλινικής πρωτεΐνης χαρίζει επιπλέον λάμψη και λείανση των λεπτών ρυτίδων. Την εφαρμόζουμε σε όλο το πρόσωπο, το λαιμό και το ντεκολτέ. Την επαναλαμβάνουμε σε διάστημα όχι λιγότερο από 4 μήνες.
Τι είναι τα skin-boosters;
Τα skin boosters είναι η τελευταία προσθήκη στο φάσμα των προιόντων μεσοθεραπείας προσώπου. Ειδικότερα μιλάμε για μια κατηγορία ενέσιμων με ιδιότητες και χαρακτηριστικά μεταξύ της κλασικής μεσοθεραπείας και των fillers υαλουρονικού οξέος. Στοχεύουν στη βαθιά ενυδάτωση κι ενίσχυση του δικτύου κολλαγόνου του δέρματος. Τη συχνότητα εφαρμογής την καθορίζει το αποτέλεσμα. Τα skin boosters έχουν περιορισμούς στις περιοχές εφαρμογής και ο δερματολόγος τις κάνει με ειδική τεχνική εφαρμογής. Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος αυτής της κατηγορίας είναι το Profhilo.