Θηλώματα

θηλώματα, θηλωματα αιτια, καυτηριασμος θηλωματων, εικονα θηλωματων, θεραπεια θηλωματων, καζακοσ δερματολογοσ, δερματολογος αθηνα, δερματολογοσ κολωνακι, δερματολογοσ συνταγμα, Δερματολογικο κεντρο κολωνακι, οι καλυτεροι δερματολογοι στην αθηνα, καζακος χαρης, δερματολογοσ μετροπολιταν,

Θηλώματα

Τι είναι τα θηλώματα;

Τα θηλώματα ή ακροχορδώνες είναι κοινά καλοήθη μικρά δερματικά ογκίδια που εμφανίζονται στην επιφάνεια του δέρματος . Η ευρέως διαδεδομένη ονομασία τους είναι «κρεατοελιές». Έχουν σχήμα θολωτό ή πολυποειδές. Έχουν ένα μίσχο που συγκρατεί την κυρίως βλάβη με την επιφάνεια του δέρματος. Είναι επιφανειακές βλάβες. Συνήθως είναι στο χρώμα του δέρματος ή και πιο σκούρα. Είναι σπανιότερα στην παιδική ηλικία και εμφανίζονται προοδευτικά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Τα βρίσκουμε σε άνδρες και γυναίκες.

 

Που εμφανίζονται τα θηλώματα;

Εμφανίζονται κυρίως σε θέσεις τριβής του δέρματος με το δέρμα, όπως δερματικές πτυχές ή του δέρματος με αντικείμενα (γιακάδες, αλυσίδες κ.τ.λ.). Οι κυριότερες θέσεις εμφάνισης είναι ο λαιμός, οι μασχάλες, οι μηρογεννητικές πτυχές, οι περιοχές κάτω από το στήθος. Ωστόσο μπορούν να επεκταθούν και σε ελεύθερες επιφάνειες του σώματος.

 

Είναι τα θηλώματα επικίνδυνα;

Όχι. Πρόκειται για καλοηθέστατες δερματικές βλάβες. Έχουν μηδενική πιθανότητα εξαλλαγής σε κάτι κακό. Ωστόσο πρόκειται για βλάβες που δημιουργούν αισθητικά αλλά και πρακτικά προβλήματα λόγω τριβής και τραυματισμών.

 

Ποιοι άλλοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνιση θηλωμάτων;

Φαίνεται ότι η εμφάνιση θηλωμάτων ευνοείται από την ύπαρξη παραγόντων  όπως η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, το αυξημένο σωματικό βάρος, τα αυξημένα τριγλυκερίδια και χοληστερίνη, οι διαταραχές αντοχής στην ινσουλίνη, ο σακχαρώδης διαβήτης, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση.

 

Ποια η σχέση των θηλωμάτων με τις μυρμηκιές;

Τα θηλώματα μερικές φορές μοιάζουν με μυρμηκιές ωστόσο στην ουσία διαφέρουν. Η μυρμηκιά είναι μεταδοτική και οφείλεται σε υπότυπους της οικογένειας των Ιών των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων ( HPV). Τα θηλώματα δεν είναι μεταδοτικά. Ωστόσο ιικοί υπότυποι  HPV 6 κι 11 έχουν βρεθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό στα θηλώματα. Ίσως επομένως να υπάρχει κάποια συμμετοχή των HPV ιών στο μηχανισμό δημιουργίας των θηλωμάτων.

 

Πως θεραπεύονται τα θηλώματα;

Η θεραπεία των θηλωμάτων είναι η αφαίρεση των βλαβών με καυτηριασμό (διαθερμοπηξία, laser CO2) ή shaving χειρουργική αφαίρεση (αποκοπή) του μίσχου τους. Η αφαίρεση γίνεται με εφαρμογή τοπικής αναισθησίας σε ενέσιμη μορφή ή μορφή κρέμας. Δεν απαιτείται ιστολογική εξέταση των βλαβών που αφαιρούνται. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο.

Πρέπει να πούμε πως η προδιάθεση να εμφανίζονται θηλώματα δεν επηρεάζεται με την αφαίρεση των βλαβών. Συνεπώς στο μέλλον μπορεί να ξαναεμφανιστούν θηλώματα, αλλά όχι να υποτροπιάσουν αυτά που καυτηριάστηκαν. Και οι νέες βλάβες αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.