Ελιές σώματος – Σπίλοι. Συχνές ερωτήσεις κι απαντήσειςΕλιές σώματος – Σπίλοι. Συχνές ερωτήσεις κι απαντήσειςΕλιές σώματος – Σπίλοι. Συχνές ερωτήσεις κι απαντήσειςΕλιές σώματος – Σπίλοι. Συχνές ερωτήσεις κι απαντήσεις
  • Αρχική
  • Υπηρεσίες
    • Κλινική Δερματολογία
    • Ενέσιμες Θεραπείες Αισθητικής
    • Μη Ενέσιμες Θεραπείες Αισθητικής
    • Θεραπείες Laser
  • Παθήσεις
  • Άρθρα
  • Επικοινωνία
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
✕
rosacea, icd 10, L71, ροδοχρους ακμή, ροδοχρους νοσος, ροδοχρους ακμή laser, ακμή, κοκκινιλα στο προσωπο, kazakos dermatologist, kazakos dermatologos, καλοσ δερματολογοσ αθηνα, καζακοσ δερματολογοσ dermalab, καζακοσ δερματολογοσ, δερματολογοσ κολωνακι, δερματολογοσ συνταγμα, Δερματολογικο κεντρο κολωνακι, οι καλυτεροι δερματολογοι στην αθηνα, καζακος χαρης, δερματολογοσ μετροπολιταν, δερματολογος
Ροδόχρους Ακμή ή Ροδόχρους νόσος
6 Μαΐου, 2017
fillers, υαλουρονικό, γεμισμα ρυτιδων, ρυτιδες, δερματολογος, kazakos dermatologist, kazakos dermatologos, καλοσ δερματολογοσ αθηνα, καζακοσ δερματολογοσ dermalab, καζακοσ δερματολογοσ, δερματολογοσ κολωνακι, δερματολογοσ συνταγμα, Δερματολογικο κεντρο κολωνακι, οι καλυτεροι δερματολογοι στην αθηνα, καζακος χαρης, δερματολογοσ μετροπολιταν,
Υαλουρονικό οξύ για γέμισμα ρυτίδων(fillers)
6 Μαΐου, 2017
Κατηγορίες
  • Άρθρα
  • Καρκίνος-Δέρματος
  • Χαρτογράφηση-Σπίλων
Ετικέτες
  • Laser-Για-Ελιές
  • Laser-Για-Σπίλους
  • Άτυπος-Σπίλος
  • Αφαίρεση-Ελιάς-Κόστος
  • Αφαίρεση-Ελιών
  • Αφαίρεση-Σπίλων
  • Δερματοσκόπηση
  • Δυσπλαστικός-Σπίλος
  • Ελιά-Σε-Παιδί
  • Επικίνδυνοι-Σπίλοι
  • Θεραπεία-Μελανώματος
  • Μελάνωμα
  • Παρακολούθηση-Σπίλων
ελιές σώματος, δερματοσκόπηση, χαρτογραφηση, σπιλοι, μελανωμα, kazakos dermatologist, kazakos dermatologos, καλοσ δερματολογοσ αθηνα, καζακοσ δερματολογοσ dermalab, καζακοσ δερματολογοσ, δερματολογοσ κολωνακι, δερματολογοσ συνταγμα, Δερματολογικο κεντρο κολωνακι, οι καλυτεροι δερματολογοι στην αθηνα, καζακος χαρης, δερματολογοσ μετροπολιταν,

skin check for moles

Τι είναι οι ελιές σώματος ή σπίλοι;

Οι σπίλοι ή ελιές σώματος είναι ένας πολύ κοινός δερματικός σχηματισμός που χαρακτηρίζεται από συναθροίσεις καλοήθων μελανινοκυττάρων στο δέρμα. Τα μελανινοκύτταρα  είναι οι μονάδες παραγωγής της μελανίνης στο δέρμα μας που μας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία και μας χαρίζει το χρώμα του δέρματός μας. Στην περίπτωση των ελιών αυτά τα κύτταρα τα ονομάζουμε σπιλοκύτταρα.

Ποιες μορφές μπορεί να έχουν οι ελιές στο σώμα μας;

Ανάλογα με την εντόπιση και το βάθος της μελανίνης χωρίζουμε τις ελιές μας σε συνδεσμικούς, μεικτούς και χοριακούς σπίλους. Οι συνδεσμικοί είναι εντελώς επίπεδοι ενώ οι χοριακοί είναι θολωτοί και προβάλλουν έξω από την επιφάνεια του δέρματος. Συνήθως οι επίπεδοι είναι οι κλινικά πιο ενδιαφέροντες ενώ οι χοριακοί,  σε αντίθεση με αυτά που πιστεύει το ευρύ κοινό, σπανιότατα μας απασχολούν κλινικά και συνήθως ενοχλούν για αισθητικούς ή πρακτικούς (π.χ. τραυματισμοί) λόγους. Συχνά  η μορφολογία των ελιών μας μπορεί να μπερδεύει  το μη έμπειρο μάτι καθώς μπορεί να θυμίζει άλλους σχηματισμούς όπως σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση, θήλωμα κ.τ.λ.

Τι είναι μελανωμα;

Το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης καρκίνος  του δέρματος που χαρακτηρίζεται από τον πολλαπλασιασμό  νεοπλασματικών  μελανινοκυττάρων. Έχει άμεση σχέση με την υπεριώδη ακτινοβολία και τα ηλιακά εγκαύματα, ιδιαίτερα αυτά της παιδικής ηλικίας. Ωστόσο παίζει ρόλο και η ύπαρξη μιας γενετικά προκαθορισμένης  λανθασμένης αντίδρασης των σπιλοκυττάρων στην επίδραση της ακτινοβολίας. Δηλαδή είναι συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Το μελανωμα είναι ένας δερματικός σχηματισμός που τον χαρακτηρίζει η δυναμική και η εξέλιξη από τα πρώτα του στάδια. Επίσης έχει χαρακτηριστικά κλινικά σημάδια των οποίων την εκδήλωση την βλέπουμε προοδευτικά. Με γυμνό μάτι συχνά μοιάζει  με μια παράταιρη ελιά σε σχέση με τις υπόλοιπες στο σώμα σαν ¨ασχημόπαπο¨ ανάμεσα στους ¨κύκνους¨.

Η έγκαιρη διάγνωση και χειρουργική αφαίρεση του μελανώματος έχει τεράστια σημασία καθώς στα αρχικά στάδια ισοδυναμεί με πλήρη ίαση. Αντίθετα η όψιμη διάγνωσή του ειδικά σε περίπτωση που έχει δώσει μετάσταση κάνει την αντιμετώπισή του πολύ δύσκολη.

Υπάρχουν καλές και κακές ελιές στο σώμα μας;

Οι ελιές μας είναι πάντα καλές. Απλά υπάρχουν ελιές σώματος με καλή κλινική εικόνα και ελιές με ύποπτα χαρακτηριστικά, οι λεγόμενες άτυπες ή δυσπλαστικές. Το μελάνωμα δεν είναι μια αρχικά καλή ελιά που  ¨χάλασε¨ στην πορεία. Είναι  από την αρχή μελανωμα συχνά μεταμφιεσμένο σαν σπίλος και προοδευτικά στην πορεία αποκαλύπτει στη δερματοσκόπηση τα τυπικά κλινικά χαρακτηριστικά του.

Τι είναι άτυπος η δυσπλαστικός  σπίλος;

Ο άτυπος ή δυσπλαστικός σπίλος είναι ένας  κλινικός και παθολογοανατομικός όρος για να περιγράψει αυτό τον τύπο ελιάς που έχει ανώμαλο χρώμα, σχήμα ή μέγεθος  αλλά κατά τα λοιπά είναι εντελώς αθώος, δηλαδή ΔΕΝ είναι μελάνωμα.

Γιατί μας ενδιαφέρουν οι δυσπλαστικές ελιές σώματος εάν αυτές είναι αθώες;

Οι δυσπλαστικές ελιές σώματος είναι  εξ’ ορισμού ύποπτες και αντικείμενο παρακολούθησης από το δερματολόγο. Κι αυτό γιατί το μελάνωμα είναι ένας  ¨λύκος¨ συχνά μεταμφιεσμένος με την ¨προβιά¨ ενός δυσπλαστικού σπίλου.

Πώς μπορεί να ξεχωρίσει κανείς τη δυσπλαστική ελιά από το μελάνωμα;

Ο διαχωρισμός συχνά είναι δύσκολος μόνο με το μάτι. Συνήθως ο μόνος τρόπος για αυτό είναι ο ιστολογικός έλεγχος αφού πρώτα ο γιατρός αφαιρέσει την ύποπτη ελιά χειρουργικά. Γι’ αυτό και αν σε έναν ασθενή βλέπουμε μόνο μια ύποπτη ελιά καλό είναι αυτή να την αφαιρούμε. Εάν οι δυσπλαστικές ελιές σώματος είναι πολλές τότε είναι απαραίτητη η τακτική παρακολούθηση του ασθενούς με δερματοσκόπηση ώστε να επισημαίνουμε αυτή ή αυτές που εμφανίζουν εξέλιξη και αλλαγές και άρα είναι περισσότερο ύποπτη ή ύποπτες για μελανωμα. Εδώ έχει τη θέση της η χαρτογράφηση σπίλων.

Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχουμε τις ελιές σώματος;

Τη συχνότητα ελέγχου την καθορίζει ο δερματολόγος και έχει σχέση με την ύπαρξη ή μη ύποπτων βλαβών. Συνήθως ένας ετήσιος έλεγχος  που ο εξεταζόμενος επαναλαμβάνει την ίδια εποχή είναι αρκετός.

Τι είναι η δερματοσκόπηση;

Δερματοσκόπηση είναι η εξέταση του ελέγχου των δερματικών βλαβών υπό πολωμένο και μη πολωμένο φως σε μεγάλη μεγέθυνση με τη βοήθεια ειδικού οργάνου , του δερματοσκοπίου. Δεν είναι υπερβολή να χαρακτηρίζουμε το δερματοσκόπιο ως τα ¨ακουστικά¨ του δερματολόγου. Η δερματοσκόπηση αποτελεί τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο ελέγχου της εικόνας και των χαρακτηριστικών των ελιών αλλά και άλλων δερματικών σχηματισμών και εξανθημάτων. Ο έλεγχος με τη βοήθεια του δερματοσκοπίου είναι τόσο εύκολος ώστε μια πλήρης εξέταση δέρματος σε όλο το σώμα διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά.

Τι είναι η χαρτογραφηση σπιλων;

Η χαρτογραφηση σπιλων είναι μια εξειδικευμένη εξέταση  που γίνεται από το δερματολόγο με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος καταγραφής  αποθήκευσης και ελέγχου με ειδικό λογισμικό. Η χαρτογράφηση είναι ουσιαστικά η φωτογράφιση κάθε ελιάς του σώματος και η αποτύπωση της θέσης της επακριβώς στο σώμα.  Έτσι ο δερματολόγος μπορεί να ελέγξει σε επόμενη εξέταση τυχόν αλλαγές στο χρώμα, σχήμα ή μέγεθος.

Είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική,  χρονοβόρα (χρειάζεται πάνω από μισή ώρα για να ολοκληρωθεί) και επομένως ακριβή εξέταση που διενεργείται μόνο από κατάλληλα εκπαιδευμένο δερματολόγο. Ο εξετάζων καταγράφει τις ελιές σώματος και συγκρίνει τυχόν αλλαγές στην κλινική τους εικόνα σε σχέση με παλιότερους ελέγχους.

Η εξέταση αυτή έχει απόλυτη ένδειξη σε μόνο μία κατηγορία ασθενών. Σε αυτούς που έχουν πολλές και δυσπλαστικές ελιές σώματος. Μόνο η τακτική παρακολούθηση και καταγραφή θα μας δείξει μέσα σε ένα  ¨δάσος¨  ελιών ποιες είναι αυτές με αλλγμένη εικόνα και άρα είναι ύποπτες για μελάνωμα ώστε να τις αφαιρούμε.

Στη χαρτογραφηση σπιλων ο ασθενής μπορεί να λαμβάνει αντίγραφο των φωτογραφιών της εξέτασης με τα σχόλια του εξετάζοντος ιατρού σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή. Διαβάστε περισσότερα για τη χαρτογραφηση σπιλων εδώ.

Είναι φυσικό να βγάζουμε νέες ελιές σώματος ή να αλλάζουν οι ήδη υπάρχουσες;

Όσο μεγαλώνουμε στο σώμα μας κάνουν εμφάνιση ολοένα και περισσότεροι σπίλοι. Η εμφάνισή τους είναι αποτέλεσμα τόσο της γενετικής μας προδιάθεσης όσο και της έκθεσης στον ήλιο. Έτσι άλλα άτομα έχουν περισσότερες ελιές σώματος ενώ στο ίδιο άτομο οι ελιές είναι περισσότερες στα πιο ηλιοεκτεθειμένα μέρη. Τα παιδιά όσο μεγαλώνουν εμφανίζουν ελιές οι οποίες μάλιστα αλλάζουν χωρίς αυτό να είναι κάτι κακό.  Επίσης εμφάνιση νέων ελιών ή μεγάλωμά τους μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης. Νέοι σπίλοι σταματούν να κάνουν την εμφάνισή τους μετά τα σαράντα ενώ σε πιο μεγάλες ηλικίες τους βλέπουμε να φεύγουν από το σώμα.

Γενικός κανόνας είναι ότι εμφάνιση νέων ελιών ή αλλαγές στις ήδη υπάρχουσες μετά την ηλικία των σαράντα είναι  με δερματοσκόπηση.

Είναι χρήσιμη η χαρτογραφηση σπιλων σε παιδιά;

Όπως είπαμε τα παιδιά όσο μεγαλώνουν εμφανίζουν ελιές σώματος οι οποίες μάλιστα εξελίσσονται χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι κακό. Συνεπώς η χαρτογραφηση σπιλων σε αυτές τις ηλικίες είναι περιττή και λανθασμένη διαδικασία δεδομένου μάλιστα ότι το μελάνωμα είναι σπανιότατο στα παιδιά. Μια απλή εξέταση σπίλων με τη βοήθεια του δερματοσκοπίου είναι επαρκέστατη.

Τι είναι οι συγγενείς σπιλοι ή ελιές σώματος;

Είναι σπίλοι που είναι παρόντες κατά τη γέννηση ή κάνουν την εμφάνισή τους λίγο μετά από αυτήν. Τους συναντάμε στο 1-2% των νεογνών. Το μέγεθός τους ποικίλει και με βάση αυτό τους χωριζουμε σε μικρούς, μεσαίους μεγάλους και γιγαντιαίους.  Η αντιμετώπισή τους έχει σχέση με δύο παραμέτρους: η πρώτη είναι η πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος και η δεύτερη είναι το αισθητικό αποτέλεσμα. Οι μικροί συγγενείς σπίλοι (διάμετρος <3mm) κατά κανόνα δεν σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης για μελανωμα ενώ οι μεγάλοι και γιγάντιοι έχουν 6% εμφάνιση μελανώματος επί του σπίλου ή σε άλλη θέση μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Η χειρουργική αφαίρεση των μεγάλων και γιγάντιων σπίλων το συντομότερο δυνατό μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης για μελανωμα. Ωστόσο δεν τον μηδενίζει καθώς υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος σε άλλη θέση.

Share
100

Σχετικά άρθρα

ορμόνες
4 Ιανουαρίου, 2023

Ορμόνες και Δέρμα


Περισσότερα
χιονίστρες
5 Δεκεμβρίου, 2022

Χιονίστρες: Τι τις προκαλεί και πώς τις αντιμετωπίζουμε;


Περισσότερα
Διαβήτης-επιδερμίδα
25 Οκτωβρίου, 2022

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πώς επηρεάζει ο διαβήτης το δέρμα μας


Περισσότερα
  • Tattoo
  • Αισθητική Δερματολογία
  • Ακμή
  • Αντιγήρανση
  • Αποτρίχωση-Laser
  • Άρθρα
  • Αφροδίσια-Νοσήματα
  • Δερματικός-Καρκίνος
  • Δερματίτιδα
  • Ενέσιμες-Θεραπείες
  • Επεμβατική-Δερματολογία
  • Ευρυαγγείες
  • Θεραπεία-Laser
  • Θεραπείες-Σώματος
  • Καρκίνος-Δέρματος
  • Κυτταρίτιτδα
  • Παθήσεις-Δέρματος
  • Παθήσεις-Νυχιών
  • Παθήσεις-Τριχών
  • Χαρτογράφηση-Σπίλων
  • Ψωρίαση
  • Ορμόνες και Δέρμα
  • Χιονίστρες: Τι τις προκαλεί και πώς τις αντιμετωπίζουμε;
  • Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πώς επηρεάζει ο διαβήτης το δέρμα μας
  • Μέλασμα-Πανάδες VS Κηλίδες-Εφηλίδες και τρόποι αντιμετώπισης
  • Ολική επαναφορά μετά τις διακοπές!
  • After-sun
  • Dermapen
  • Dermaroller
  • Fillers
  • Fractional-Laser
  • Laser
  • Laser-Αλεξανδρίτη
  • Laser-Για-Ελιές
  • Laser-Για-Ευρυαγγείες
  • Laser-Για-Κονδυλώματα
  • Laser-Για-Μύκητες
  • Laser-Για-Μυρμηγκιές
  • Laser-Για-Πανάδες
  • Laser-Για-Ροδόχρου
  • Laser-Για-Σπίλους
  • Laser-Για-Φλέβες
  • Lifting
  • Lpg
  • Microneedling
  • Peeling
  • Peeling-Προσώπου
  • PRP
  • Rf
  • Skin-Booster
  • Αδυνάτισμα
  • Αισθητική Δερματολογία
  • Αιτίες-Ονυχομυκητίασης
  • Ακανθοκυτταρικό-Καρκίνωμα
  • ακροχορδόνες
  • Ακτινική-Υπερκεράτωση
Δεχόμαστε προγραμματισμένες επισκέψεις.
Καλέστε στο 210 36 39 349 | DermaLab, Μέρλιν 7, Κολωνάκι | info@kazakos-derma.gr
ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Χειρουργική με Laser CO2
Χαρτογράφηση σπίλων
Κρυοχειρουργική - Κρυοθεραπεία
Παιδοδερματολογία

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Θεραπεία Bοτουλινικής Tοξίνης
Εμφυτεύματα Υαλουρονικού
Μεσοθεραπεία
Νήματα Προσώπου

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ LASER

Αποτρίχωση
Θεραπεία φλεβών ποδιών
Αφαίρεση Κηλίδων
Αφαίρεση Tattoo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέρλιν 7, Κολωνάκι
+30 2103639349
info@kazakos-derma.gr

© 2022 ITeQ AE | All Rights Reserved | Όροι Χρήσης | Πολιτική Απορρήτου
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
  • ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
  • +30 210 36 39 349
  • info@kazakos-derma.gr
Τόσο εμείς όσο και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογία όπως τα cookies στον ιστότοπό μας, για εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, παροχή λειτουργιών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ανάλυση των δεδομένων επισκεπτών μας. Κάντε κλικ παρακάτω για να επιβεβαιώσετε ότι συμφωνείτε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας στο web. Οποιαδήποτε στιγμή, μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε επιλογές συγκατάθεσης, επιστρέφοντας σε αυτό τον ιστότοπο.
Ρυθμίσεις CookiesΑποδοχή όλων
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SAVE & ACCEPT