LPG για αναζωογόνηση σώματος
25 Ιουλίου, 2017Μικροχλωρίδα, μικροβίωμα και ακμή
5 Ιανουαρίου, 2019
Τι είναι η χαρτογράφηση σπίλων;
Η χαρτογράφηση σπίλων είναι μια εξέταση με στόχο την ψηφιακή καταγραφή και απεικόνιση όλων των σπίλων του σώματος ιδίως σε άτομα με πολλές ελιές. Μόνο με τη χαρτογράφηση μπορούμε να έχουμε όλα τα δεδομένα που θα μας επιτρέψουν να αποφασίσουμε εάν πρέπει να αφαιρέσουμε ελιές και ποιες ελιές θα είναι αυτές.
Η χαρτογράφηση ελιών είναι μια εντελώς ανώδυνη εξέταση. Για αυτή την εξέταση είναι απαραίτητη η αμέριστη προσοχή του εξεταστή και την καλή συνεργασία του εξεταζόμενου. Συνεπώς, ανάλογα με τον αριθμό των ελιών που εξετάζουμε μπορεί να απαιτήσει από λίγα λεπτά ως και ολόκληρη ώρα προκειμένου να γίνει σωστά. Το μέσο για να γίνει είναι το μηχάνημα χαρτογράφησης. Δηλαδή, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής που φέρει το ειδικό λογισμικό απεικόνισης και διαθέτει ειδική κάμερα.
Η εξέταση έχει δύο στάδια: 1)τη φωτογράφηση όλου του σώματος κατά περιοχή για την καταγραφή της θέσης των σπίλων. 2)τη φωτογράφηση της δερματοσκοπικής εικόνας όλων των ελιών (κυρίως των άτυπων) με κάμερα υπερυψηλής ανάλυσης .
Το λογισμικό μας δίνει τη δυνατότητα να αποθηκεύσουμε τις δερματοσκοπικές εικόνες κάθε ελιάς επακριβώς στο σώμα μας. Έτσι κατά την επανεξέταση μπορούμε να απαντήσουμε στα εξής ερωτήματα: εάν βγήκαν καινούριες ελιές στο σώμα μας κι εάν άλλαξαν οι ήδη υπάρχουσες. Ειδικότερα, οι αλλαγές που μας απασχολούν είναι στο χρώμα, το σχήμα, το μέγεθος της ελιάς. Έτσι όσες ελιές έχουν μη συμμετρικό χρώμα και σχήμα τις χαρακτηρίζουμε ως άτυπες ή δυσπλαστικές. Αλλαγές στις ελιές και ειδικά στις άτυπες τις κάνουν υποψήφιες προς αφαίρεση.
Στο ιατρείο μας για τη διενέργεια χαρτογράφησης χρησιμοποιούμε το κορυφαίο μηχάνημα FotoFinder™ Medicam 1000.
Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε χαρτογράφηση;
Η χαρτογράφηση σπίλων είναι μια εξέταση όπου η ουσία είναι στην παρακολούθηση αλλαγών σε βάθος χρόνου. Άρα, είναι μια εξέταση που θέλει επανάληψη ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το βασικό πρωτόκολλο παρακολούθησης που τηρούμε είναι επανάληψη της εξέτασης μετά 3-4 μήνες και στη συνέχεια κατ’ έτος. Σπανιότερα μπορεί να ζητήσουμε εξέταση ανά εξάμηνο.
Ποιοι χρειάζεται να κάνουν χαρτογράφηση σπίλων;
Οι πληθυσμοί που χρειάζεται να παρακολουθούνται με χαρτογράφηση ελιών είναι:
1) Άτομα με >50 ελιές και τουλάχιστον δυο άτυπους σπίλους
2) Άτομα χωρίς άτυπους σπίλους αλλά με μεγάλο αριθμό ελιών
3) Άτομα με πολλούς άτυπους σπίλους (σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων)
4) Άτομα με ιστορικό μελανώματος ή συγγενείς αυτών.
5) Άτομα με ιστορικό άλλου δερματικού καρκίνου
6) Άτομα με πολλαπλά τατουάζ και πολλές ελιές στο σώμα
7) Άτομα που έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και έχουν πολλές ελιές. Ίσως χρειαστεί να κάνουν και χαρτογράφηση εκτός της απλής δερματοσκοπικής παρακολούθησης.
Χρειάζεται τα παιδιά να κάνουν χαρτογράφηση;
Συνήθως όχι. Κι αυτό γιατί οι ελιές στα παιδιά υφίστανται συνεχείς μεταβολές λόγω ανάπτυξης του σώματος και αλλαγές σε αυτές συνήθως δεν αξιολογούνται. Επιλέγουμε μόνο την παρακολούθηση ειδικών κατηγοριών ελιών π.χ.όπως οι μεγάλοι συγγενείς σπίλοι δηλαδή μεγάλες ελιές παρούσες από τη γέννηση.