Αφαιρεση τατουαζ με laser

αφαιρεση τατουαζ, pico, τατουάζ, laser, kazakos dermatologist, kazakos dermatologos, καλοσ δερματολογοσ αθηνα, καζακοσ δερματολογοσ dermalab, καζακοσ δερματολογοσ, δερματολογοσ κολωνακι, δερματολογοσ συνταγμα, Δερματολογικο κεντρο κολωνακι, οι καλυτεροι δερματολογοι στην αθηνα, καζακος χαρης, δερματολογοσ μετροπολιταν,

Αφαιρεση τατουαζ με laser

-Μπορεί να γίνει αφαιρεση τατουαζ με laser;

Τα τατουάζ και η αφαίρεσή τους είναι κάτι που απασχολεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους δεδομένης της ευρείας διάδοσης της τέχνης του tattooing τα τελευταία χρόνια. Απασχολεί ανθρώπους που θέλουν να διώξουν ένα ανεπιθύμητο tattoo ή άλλους που απλά θέλουν να «ξεθωριάσει» ένα παλιό τατουάζ για να μπορέσουν να αποκτήσουν ένα νέο στην ίδια περιοχή. Η λύση σε αυτή την απαίτηση υπάρχει στο ιατρείο μας και λέγεται λέιζερ Αλεξανδρίτη τεχνολογίας Q-switched.

-Πώς δουλεύει η αφαιρεση τατουαζ με laser;

To laser Αλεξανδρίτη τεχνολογίας Q-switched μας επιτρέπει την ασφαλή και αποτελεσματική αφαίρεση των ανεπιθύμητων τατουάζ μαύρου μπλε και πράσινου χρώματος.

Πριν τη θεραπεία εφαρμόζουμε τοπική αναισθητική κρέμα ή αναισθητοποιούμε πλήρως την περιοχή του tattoo με έγχυση τοπικής αναισθησίας. Αλλά ακόμη και χωρίς αυτά το αίσθημα πόνου κατά τη θεραπεία είναι ανεκτό.

Κατά την διάρκεια της θεραπείας το μελάνι διαλύεται από το laser σε μικρότερα κομμάτια. Το χτύπημα της ενέργειας είναι «χειρουργικό», πολύ μικρής διάρκειας  (nano ή pico seconds!) και μπορούμε να το παρουσιάσουμε με το χτύπημα του σφυριού με το καλέμι επάνω στο μάρμαρο. Ταυτόχρονα το λέιζερ ενεργοποιεί τοπικά τη συγκέντρωση  φαγοκυττάρων (κυττάρων άμυνας του οργανισμού) γύρω από τα κομμάτια. Τα θραύσματα της χρωστικής που σχηματίζονται «τρώγονται» από τα φαγοκύτταρα και  απομακρύνονται μέσω φυσικών οδών του οργανισμού σε διάστημα εβδομάδων. Δηλαδή στην ουσία η θεραπεία κινητοποιεί μια φυσική διαδικασία απομάκρυνσης του ξένου σώματος από το δέρμα μας, δίνοντας το ερέθισμα βεβαίως για να γίνει με πολλαπλάσια ταχύτητα.

Μετά τη συνεδρία το δέρμα έχει έναν ήπιο ερεθισμό και δίνονται οδηγίες περιποίησης για λίγες μέρες. Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες το tattoo αρχίζει να «εξαφανίζεται» αργά και σταθερά καθώς η χρωστική απομακρύνεται.

-Ποιά χρώματα σβήνονται στην αφαιρεση τατουαζ με laser;

Το χρώμα του tattoo είναι σημαντικό για τη θεραπεία. Μαύρα, μπλε, πράσινο και κόκκινο είναι τα χρώματα που αντιμετωπίζονται επιτυχώς. Το κίτρινο και το άσπρο δεν αφαιρούνται αλλά συνήθως δεν απασχολούν μετά την αφαίρεση των άλλων χρωμάτων. Υπάρχει μάλιστα η πιθανότητα τα ανοιχτά χρώματα (άσπρο, κίτρινο, ροζ) να σκουρύνουν μετά το χτύπημα τους λόγω οξείδωσης των σφαιριδίων της χρωστικής.

-Πόσες συνεδρίες χρειάζονται για αφαιρεση τατουαζ;

Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται για την αφαίρεση τατουάζ ποικίλει και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το χρώμα, η ποιότητα της χρωστικής, η ποιότητα του δέρματος, η εμπειρία του tattoo artist  και η ηλικία του σχεδίου. Για παράδειγμα τα πιο παλιά τατουάζ απαιτούν περισσότερες συνεδρίες γιατί η χρωστική προχωράει βαθύτερα στο δέρμα με το πέρασμα του καιρού. Σημασία επίσης έχει και η περιοχή που θεραπεύουμε. Τα tattoo στον κορμό απομακρύνονται πιο εύκολα από αυτά στα άκρα.

Τα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στις θεραπείες καθορίζονται από τον γιατρό. Συνήθως η συνεδρία δεν επαναλαμβάνεται νωρίτερα από τις 8 εβδομάδες.

Ο βιβλιογραφικός κανόνας είναι ότι για ένα σχέδιο μαύρου χρώματος απαιτούνται κατά μέσο όρο 8-10 συνεδρίες. Ωστόσο στο ιατρείο μας έχουμε επιτύχει άριστα αποτελέσματα με μικρότερο αριθμό συνεδριών.

Συνεπώς όποιος επιθυμεί να αφαιρέσει ένα τατουάζ πρέπει να γνωρίζει πως πρόκειται για μια μακρά διαδικασία. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν!

-Υπάρχουν παρενέργειες ή κίνδυνοι από την αφαίρεση τατουαζ;

Η μέθοδος αφαίρεσης tattoo με laser είναι ασφαλής μέθοδος με αισθητικά αποτελέσματα που κυμαίνονται από μια ελαφρά υποχρωμία στην περιοχή του τατουάζ (που συνήθως αποκαθίσταται προοδευτικά μετά από λίγο καιρό) ως και απόλυτα φυσιολογικό δέρμα. Η μέθοδος σαφώς υπερτερεί έναντι άλλων μεθόδων (όπως χειρουργική αφαίρεση ή δερμοαπόξεση) που έχουν των κίνδυνο άσχημων ουλών και χηλοειδών. Σχετικά με την ασφάλεια τόσο των χρωστικών του τατουάζ όσο και της διαδικασίας αφαίρεσης διαβάστε περισσότερα εδώ.

-Πόσο σύντομα μπορώ να αφαιρέσω ένα καινούριο tattoo;

Αυτό το ερώτημα απασχολεί πολύ άτομα που αποκτούν τατουάζ με παρορμητικό τρόπο και στη συνέχεια αποφασίζουν ότι δεν το θέλουν στο σώμα τους. Στην συμβουλευτική επίσκεψη πάντοτε συνιστώ να μεσολαβήσει ένα διάστημα 2-3 μηνών από το χτύπημα του σχεδίου. Η απόφαση για την αφαίρεση πρέπει να είναι οριστική.

-Τι να διαλέξω; Nano ή Pico laser;

Υπάρχουν δύο τύποι Q-switched laser ανάλογα με τη διάρκεια παλμού, τα nano και τα pico laser. Στα μεν πρώτα η διάρκεια παλμού είναι της τάξης των nanosecond (10-9 sec) και στα δευτερα είναι ακόμη μικρότερη της τάξης των picosecond (1012 sec). Τα pico laser είναι νεότερης γενιάς. Στην ουσία η διαφορά τους είναι στο ότι τα pico σπάνε τη χρωστική σε μικρότερα κομμάτια. Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό για την εμφάνιση τους, τελικά δεν φαίνονται ότι είναι πιο αποτελεσματικά από τα προηγούμενης γενιάς nano laser. Η εμπειρία δείχνει ότι οι δύο τύποι έχουν παρόμοια αποτελεσματικότητα στο χρόνο αφαίρεσης και την ποιότητα του αποτελέσματος. Αυτό μάλλον οφείλεται στο ότι ουσιαστικά και οι δύο τύποι laser προκαλούν την ίδια ακριβώς ενεργοποίηση του κυτταρικού μηχανισμού άμυνας για την απομάκρυνση των κομματιών της χρωστικής.

Καζάκος Χάρης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος