Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα
8 Φεβρουαρίου, 2023Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα.
20 Μαρτίου, 2023Oι ραγάδες είναι μια συχνή κατάσταση με κύριο χαρακτηριστικό τις ουλές τύπου λεπτών ή πλατιών σημαδιών στην επιδερμίδα σαν ραβδώσεις.
Οι ραγάδες έχουν τη μορφή παράλληλων γραμμών, κάθετων ή οριζόντιων, με έκταση, μήκος και πάχος που ποικίλουν ανάλογα τον άνθρωπο, ενώ μοιάζουν με χαρακιές που αυλακώνουν το δέρμα. Τις εντοπίζουμε κυρίως στα μπράτσα, την κοιλιά, το στήθος, τη μέση και τα πόδια, αλλά κι οπουδήποτε στο σώμα.
Στο αρχικό στάδιο έχουν ροζ ή κόκκινο χρώμα. Σταδιακά όμως ξεθωριάζουν και αποκτούν μία πιο λευκή απόχρωση, πιο ανοιχτόχρωμη από τον φυσιολογικό τόνο του δέρματος.
Συνήθως, οι ραγάδες δεν προκαλούν πόνο ή κάποια ενόχληση. Σπάνια δημιουργούν ένα αίσθημα φαγούρας.
Οι ραγάδες δεν είναι πρόβλημα γενικής υγείας. Ωστόσο, η παρουσία τους συχνά ενοχλεί αισθητικά και ψυχολογικά, ιδιαίτερα εάν είναι πολύ έντοντες ή εάν προκαλούν πολύ μεγάλη χαλάρωση.
Πώς και γιατί εμφανίζονται οι ραγάδες;
Μιλάμε ουσιαστικά για ένα είδος ουλών, με εμφάνιση σε σημεία υπερβολικής τάσης του δέρματος. Όταν οι ιστοί στη μεσαία στιβάδα του δέρματος, το χόριο τεντώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, τότε σπάνε κι η ελαστικότητά τους χάνεται. Η εικόνα θυμίζει αυτήν ενός υφάσματος που από το πολύ τράβηγμα ξεχειλώνει.
Πού τις βλέπουμε πιο συχνά;
-Κατά την εγκυμοσύνη (περίπου το 50% έως 90% των εγκύων παρουσιάζουν ραγάδες)
-Κατά την εφηβεία λόγω της ταχείας ανάπτυξης (περίπου το 30% των εφήβων παγκοσμίως έχουν στο σώμα τους ραγάδες)
-Λόγω παχυσαρκίας – όποτε δηλαδή το δέρμα έχει έντονη και παρατεταμένη τάση.
-Λόγω Ορμονικών διαταραχών (ειδικότερα τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης,)
-Σε μακροχρόνια λήψη κορτικοστεροειδών από του στόματος
-Λόγω κακής διατροφής (κυρίως σε δίαιτα φτωχή σε βιταμίνες A και C)
-Λόγω άλλων κακών συνηθειών (όπως το κάπνισμα) που επηρεάζουν αρνητικά την ελαστικότητα της επιδερμίδας.
-Σε σκουρόχρωμα δέρματα σε σχέση με τα πιο ανοιχτόχρωμα.
Τι πρέπει να κάνει κανείς, λοιπόν, για να πει “αντίο ραγάδες”;
Η αντιμετώπισή τους εξαρτάται από το στάδιό τους. Δηλαδή εάν είναι κόκκινες ή λευκές. Όσο πιο νωρίς καταφεύγει κάποιος/κάποια στον δερματολόγο τόσο ευκολότερη είναι η αντιμετώπισή τους.
Φυσικά μεγάλη σημασία έχει η πρόληψη. Αυτή γίνεται με ειδικά ενυδατικά προϊόντα που βοηθούν στην ενίσχυση της ελαστικότητας του δέρματος. Τα δίνουμε συχνά για την προστασία του δέρματος στην εγκυμοσύνη.
Ποια είναι η θεραπεία για κόκκινες ραγάδες;
Οι κόκκινες ραγάδες θέλουν αντιμετώπιση με τοπικά σκευάσματα και επεμβατικές μεθόδους.
Στα τοπικά σκευάσματα συμπεριλαμβάνουμε ενυδατικές κρέμες, κρέμες και τζελ επούλωσης καθώς και τοπικά ρετινοειδή. Χρειάζεται καθοδήγηση προκειμένου η θεραπεία να εφαρμοστεί σωστά. Η αγωγή με αυτά είναι μακροχρόνια και τα αποτελέσματα ποικίλουν. Εχουν το μειονέκτημα ότι αργούν να φρενάρουν τη διαδικασία ουλοποίησης πριν αυτή δημιουργήσει βαθιές ραγάδες.
Στην αντιμετώπιση των κόκκινων ραγάδων στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε με πολύ μεγάλη επιτυχία ένα ειδικό laser, το Vbeam Perfecta. Είναι ένα Pulse-Dye Laser που διεισδύει ατραυματικά στο δέρμα και “φρενάρει” τη διαδικασία φλεγμονής και δημιουργίας της ουλής. Μετά από 2-3 συνεδρίες οι ραγάδες ξεκοκκινίζουν και το δέρμα αποκαθιστά ξανά την ελαστικότητα και την καλή του εικόνα. Οι πολυκαιρισμένες κόκκινες ραγάδες που έχουν αρκετό βάθος, σταματούν την επιδείνωσή τους. Έτσι τις θεραπεύουμε με μεθόδους για λευκές ραγάδες.
Ποια είναι η θεραπεία για τις λευκές ραγάδες;
Στις παλιές λευκές ραγάδες η εφαρμογή τοπικών σκευασμάτων δεν έχει αποτελεσματικότητα. Εδώ μιλάμε μόνο για επεμβατικές μεθόδους. Οι κυριότερες είναι:
1)Το Fractional Laser CO2. Είναι ο “Βασιλιάς” των θεραπειών για τις ραγάδες. Μέσω νησιδίων ανάπλασης έχουμε την σταδιακή αντικατάσταση του κακού ουλώδους ιστού με νέο πιο υγιές δέρμα. Με τρεις εφαρμογές βλέπουμε βελτίωση άνω του 70%
2)Το Microneedling /Dermapen ένα εξαιρετικό όπλο με εφαρμογή όλες τις εποχές του χρόνου, κι ιδιαίτερα σε πιο σκούρα δέρματα
3)Τα χημικά Peelings, σε ιδαίτερες περιπτώσεις
4)Οι ραδιοσυχνότητες RF που έχουν θέση κυρίως στην συνοδό χαλάρωση και την ενεργοποίηση του κολλαγόνου, σε συνδυασμό με τις άλλες θεραπείες
5)Τα skin boosters για την ενίσχυση της ανάπλασης σε συνδυασμό με τις άλλες θεραπείες